Architectuurwedstrijd Universal Design

Het Vlaamse Gelijkekansenbeleid promoot het ontwerpconcept Universal Design. Universal design staat voor het gebruiksvriendelijk en toegankelijk ontwerpen van de dagelijkse dingen om ons heen en dit voor een zo groot mogelijke groep van gebruikers. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om zich zelfstandig doorheen zijn of haar leefomgeving te bewegen. Hierbij denken we bovendien niet alleen aan de doelgroep van personen met een handicap, maar evenzeer aan oudere mensen, mensen met een tijdelijke beperking of ouders met een kinderwagen.

Met het uitschrijven van deze architectuurwedstrijd, wilden we vanuit het Gelijkekansenbeleid jonge ontwerpers ertoe aanzetten om de basisprincipes van het Universal Design te integreren in hun ontwerpen en in hun denken. We hadden als doel hen met deze prijs extra te stimuleren en de inspanningen welke vanuit de opleidingen nu al geleverd worden, nog te versterken.

Om een comfortabele leefomgeving voor iedereen te creƫren hebben we immers nood aan architecten die overtuigd zijn van de meerwaarde van de principes van het Universal Design. Vandaar onze keuze om met deze wedstrijd architectuurontwerpen van studenten te belonen.

Uit alle inzendingen werden 3 winnaars gekozen. Deze selectie gebeurde door een jury die werd samengesteld uit vertegenwoordigers van het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, Enter vzw, en de 4 technsiche adviesbureaus toegankelijkheid (Westkans, ato, CTPA en Toegankelijkheidsbureau) waar het Vlaamse gelijkekansenbeleid structureel mee samenwerkt.

1 inzending ontving bovendien een speciale vermelding van de Vlaams Bouwmeester.

De winnende projecten werden op 1 december 2008 door minister Van Brempt bekendgemaakt. Deze feestelijke prijsuitreiking vond plaats in het Boudewijngebouw. De 3 winnende studententeams, alsook de de begeleider van elk team, wordt een studiereis naar Barcelona aangeboden (31 maart - 2 april 2009).

Winnende projecten:

  • Studio Open School EmmaĆ¼sinstituut Aalter (Eli Declercq, Pieterjan Vandenheede, Pieterjan Van Maele - St. Lucas Gent) + Speciale vermelding Vlaams Bouwmeester
  • Renovatie welzijnscampus Genk (Wendy Hoeven - PHL Limburg)
  • Rivierenhof Deurne, interreligieuze zaal voor plechtigheden (Sofie Fimmers, Femke De Boeck, Inneke Bosmans, Steven Schenk - Henry van de Velde Instituut Antwerpen)

Bron: Gelijke Kansen in Vlaanderen