Nederlander wil wettelijke bescherming voor mensen met een beperking

Nederlanders willen dat mensen met een beperking volop kunnen meedoen aan de maatschappij. Nagenoeg iedereen vindt dat het wettelijk verplicht moet worden dat openbare gebouwen en openbaar vervoer volledig toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Synovate in opdracht van de CG-Raad.

De bewegingsvrijheid van mensen met een handicap wordt op het moment nog erg beperkt doordat grote delen van de samenleving niet toegankelijk voor hen zijn. Uit het onderzoek blijkt dat heel veel Nederlanders vinden dat er wettelijke regels moeten komen om daar een einde aan te maken.

Gemeentelijke gebouwen

Voor gemeentelijk gebouwen wil 99% een wettelijke verplichting en voor het openbaar vervoer wil 97% dat. Ook voor andere sectoren zijn de scores hoog. 86% wil dat ook de toegankelijkheid van theaters wettelijk verplicht wordt. 75% wil dat voor winkels en 69% voor de horeca.

Aan het onderzoek hebben ruim 1000 mensen deelgenomen. Zij hebben ook hun mening gegeven over een aantal situaties uit de dagelijkse praktijk die werkelijk hebben plaatsgevonden. Ook daaruit blijkt dat het Nederlandse publiek gelijke behandeling van mensen met een beperking hoog in het vaandel heeft staan.

Onacceptabel

Zo vindt 91% het onacceptabel dat een rolstoelgebruiker een hoger tarief moet betalen voor een concert omdat hij meer plaats inneemt. 87% vindt het onacceptabel dat een restaurant weigert om iemand met een verstandelijke beperking toe te laten. 83% vindt het onacceptabel als iemand die blind of slechtziend is geen kaartje kan kopen in een kaartjesautomaat op het station.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert donderdag 22 januari over de gelijke behandeling van mensen met een chronische ziekte of handicap. De CG-Raad dringt er bij het kabinet op aan om de rechtsbescherming van mensen met een beperking te verbeteren. Dit onderzoek laat zien dat daarvoor brede steun bestaat.

Meer resultaten

Hieronder staan de belangrijkste resultaten uit het onderzoek:

Toegankelijkheid bij wet verplicht
Ja
Nee
Winkels
74%
21%
Horeca
69%
25%
Theater
86%
11%
Openbaar vervoer
97%
1%
Gemeentelijke gebouwen
99%
1%

 

Situatie Acceptabel Niet acceptabel
Een restaurant weigert om een verstandelijk gehandicapte toe te laten
5%
87%
Een discotheek laat, vanwege de brandveiligheid, geen rolstoelgebruikers toe
32%
56%
Een rolstoelgebruiker moet bij een concert een hoger tarief betalen voor zijn/haar kaartje, omdat hij/zij meer ruimte inneemt
6%
91%
Een theater verbiedt een doventolk om tijdens een voorstelling de gesproken tekst uit te beelden voor een dove bezoeker, omdat dit storend is voor de overige bezoekers
23%
64%
Een winkel is niet toegankelijk voor een moeder met een kinderwagen, omdat de ingang alleen te bereiken is via een trap
21%
73%
Op een station zonder loket wordt geen kaartjesautomaat geplaatst waarmee ook blinde of slechtziende personen zelf kaartjes kunnen kopen
10%
83%
Een gemeente bouwt een bibliotheek die niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers
1%
98%
Een levensverzekeringsmaatschappij berekent een aanzienlijk hogere premie voor iemand met diabetes.
17%
73%