Infopakket begeleidingstechnieken voor personen met een handicap

Vormingspakket Begeleidingstechnieken.

In de vertrouwde omgeving is het voor slechtziende of blinde personen meestal evident om hun dagelijkse activiteiten uit te oefenen. Wanneer zij op stap gaan, een trein of bus nemen en op ongekend terrein terecht komen, verandert dit: de weg vragen, weten waar er een opstapje of trap is, een zitplaats vinden,... is niet langer vanzelfsprekend. Slechtzienden en blinden hebben in deze situaties behoefte aan duidelijke informatie en gepaste begeleiding.

Met hulp van het Steunpunt Expertisenetwerken ontwikkelde het begeleidingscentrum Spermalie (onderdeel van De Kade) een informatiepakket met concrete en duidelijke tips voor een comfortabele en efficiënte begeleiding van personen met een visuele beperking. Want hoe zelfstandig sommige personen ook zijn, af en toe is hulp van een ziende begeleider nodig.

De informatiebrochure en de bijbehorende DVD bieden een antwoord op vragen als: hoe neemt u een blinde persoon bij de arm, hoe wijst u een voorwerp aan, hoe loop je door een smalle doorgang, hoe stap je in en uit de auto. Het pakket geeft eveneens specifieke informatie voor de begeleiding van jonge slechtziende of blinde kinderen.

Het vormingspakket richt zich tot iedereen die met personen met een visuele beperking in contact komt: professionelen, leerkrachten, therapeuten, ouders, familie en vrienden...

Wilt u graag een voorsmaakje? Bekijk hier de trailer.

U kan de brochure en DVD bestellen bij het Steunpunt Expertisenetwerken vzw. Dit kan via mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.   of op het nummer 03/270.16.32. Een exemplaar kost 5 euro + verzendingskosten.

Er zijn tal van specialisten die u of uw organisatie extra kunnen ondersteunen om deze technieken in de dagelijkse praktijk toe te passen. Voor een specialist in uw regio kan u altijd terecht bij:

Steunpunt Expertisenetwerken vzw
Sint-Elisabethstraat 38 A
2060 Antwerpen
Tel: 03/270.16.32
E-mail: Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.